2016. április 3., vasárnap

On Sai - Apa, randizhatok egy lovaggal?

Oldalszám: 376
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
ISBN: 9789633995143
Országos megjelenés: 2015.12.11
Termékkód: 6863

Fülszöveg:
Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt.
Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.
Bele lehet zúgni valaki állába?
Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai.
Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van,
két világ akarja holtan látni.
Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?
Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány



Véleményem:
Szándékosan nem olvastam el gyorsan, mert nem akartam, hogy vége legyen. De ebből ez a négy nap is kevés volt. Nagyon-nagyon kevés.

Mikor befejeztem, eszembe sem jutott véleményt írni, mert úgy éreztem, képtelen lennék rá, de mivel sokan kérték, ezért megerőltettem magam. A véleményírás mindig egyfajta lezárás, amit néha szeretek két hétig is halogatni, olyan szinten nem akarom lezárni a sztorit. Persze minden könyvet újra lehet olvasni (sőt, ebben én bajnok vagyok), de az már nem ugyanaz, mint elsőre végigizgulni.

Szóval, a történet Budapesten játszódik, Mia Anne ide költözik az apjával, a világhírű Amon Dollond professzorral. A lány és az apja között elég hűvös kapcsolat van, ugyanis az agykutató Asperger-szindrómás, és mondhatni képtelen a szeretetre. Mia Anne anyja pedig meghalt, mindehhez hozzá jön, hogy a lány mozgáskorlátozott.
Álmában azonban átkerül egy másik világba, ahol mágusok, lovagok és dólények laknak, és semmi sem úgy működik, mint a mi világunkban. Mia Anne eleinte azt gondolja, álmodik, de aztán rá kell jönnie, hogy ez bizony a valóság, amit Kósza lovag kapcsán nem is bán, de azért ennek is vannak hátrányai. Finoman szólva.
Többet erről nem akarok leírni, mert rettegek tőle, hogy akaratlanul is spoilerezni fogok, az meg senkinek sem jó.

A történet három szálon fut: Mia Anne, Amon Dollond és Kósza szemszögéből figyelhetjük meg az eseményeket, és ezt imádtam. Eleve szeretem, mikor egy könyv több szemszögből íródik, hát még ha mindegyik szemszög érdekes és izgalmas.

A világa pedig... Hű. Igen, értelmes, de nem jut eszembe olyan kifejezés, amivel le tudnám írni. Mindennek magyarázata van, és végre egy olyan fantasy, ahol nem csak a főszereplő veszi észre a másik világot, hanem a tudósok is felfigyelnek rá. Mert hogy azért tudósok, mert nem hülyék. Minden mindennel összefügg, az egész szépen kidolgozott, és tipikusan az a világ, ami magába szippant, és nem hajlandó elengedni. Diót mindenesetre nem merek kézbe venni egy darabig. Megjegyzem, van egy hatalmas diófa az udvaron.

Ami különösen tetszett, az az, ahogy az emberiségről és a magyarokról vélekednek a szereplők. És főleg a magyarokra szeretnék kitérni, elvégre én is az vagyok, vagy mi a fene. Minden apró hülyeségünkre rávilágít a könyv, amiknek a javával minden egyén tisztában van, mégsem változtatunk rajta. Talán nem is kell. Elvégre tökéletes nemzet nincs, és ezeken a hibákon én remekül szórakoztam.
És az is rám jött, hogy szeretem az embereket. Igen, ilyen rohamom eleve van néha, de kell neki egy kiváltó ok, és ez most a könyv volt. Nem vagyunk tökéletesek, de ez nem baj, ugyanis minden problémára találunk megoldást, és összefogunk, ha kell. Nagy szerepet kap a hit, ami szerintem egy elég fontos dolog, és On Sai jól össze is foglalja, hogy mi a lényege. Olyan volt, mintha megfogalmazta volna helyettem azt, amit én is tudtam, de nem bírtam megfogalmazni.

Tehát, adott egy remekül kidolgozott világ, rejtett és nem rejtett üzenetek ezrei, és egy izgalmas, fordulatos történet. Mivel lehet ezt még megkoronázni (a karaktereken kívül)? A fogalmazással. Az író stílusa különleges, a sorok olvastatják magukat, nem engedik, hogy letedd a könyvet. Nem unalmas, nem is túl gyors. Kapunk leírásokat, minden tökéletesen elképzelhető, de nem alszik bele az ember, mert nem viszi túlzásba. Egyszerűen csak ez is magával ragadja az olvasót.

És nem tudom nem megemlíteni a címet sem. Egyszerűen jól hangzik, és tökéletesen leírja a könyv lényegét is. Hogy lehet ennyi értelmet szorítani egy jól hangzó könyvcímbe? Én a címadással mindig bajban vagyok, ez egy külön művészet :D.

Karakterek:
Mia Anne egy olyan női karakter, akire gondolkodás nélkül tudom mondani, hogy egy remek példakép, és ez nálam ritka, mert a legtöbb női karakterben mindig találok valami kivetnivalót. Teszi, amit tenni kell, szörnyű, hogy min ment keresztül, erőteljesen szeretethiányos, de nem veszít az értékeiből. Nem tökéletes, de ki az? A tökéletes karakterektől én csak kiakadok. Nagyon érdekes része volt a könyvnek az apjával való kapcsolata, mivel ez egyáltalán nem lehetett könnyű neki. Amon képtelen a szeretetre, és erről nem tehet. Ezt Mia Anne érti, és az ember a józan eszével felfogja, hogy ezért nem lehet haragudni valakire, mégsem tud elsiklani a dolog felett. Pontosan ez zajlik a lány fejében is: természeténél fogva rosszul esik neki apja viselkedése, holott tudja, hogy nem szándékosan érzi - pontosabban nem érzi -, amit érez.
Amon Dollond volt szerintem a legérdekesebb karakter. Zseni, de az érzelmeket nem tudja felfogni, és ez a kettő furcsa kombinációt alkotott. A végére javul valamicskét a helyzet, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg róla, hogy ez egy betegség, ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni. De legalább okos, és ha nem is érzelmektől vezérelve, de az emberek megmentése is a céljai között szerepel. Én élveztem a szemszögét.
Kósza meg... Miért? Miért kell minden YA könyvbe egy álom hímnemű szereplő? Nem elég, hogy jól néz ki, még lovag is. Köszi.
Na de most komolyan. Pontosan ez az, amit mostanában a lányok normálisabbja szeretne: egy lovagias fiút. Kósza udvarias, kedves, értelmes, és az életét adná Mia Anne-ért. Becsületes, vannak értékei... Mi kell még? Kósza, én beléd szerettem, és beszüld meg magad, mert Will Herondale komoly vetélytársa lettél a szememben. Lényegében nagyon megkedveltem a karakterét. Finoman fogalmazva.
A könyv tele van szerethető karakterekkel, mindegyik jól kidolgozott, épp ezért nem is tudom minden felsorolni, és nincs szívem választani közülük. Akit még nagyon megkedveltem, az Táncos, de igazából a vége felé mát Bah-t is szerettem. De a többiek is nagyon jók, higgyétek csak el.

Borító:
Olyan nagyon szép. Nekem nagyon megtetszett. És bő szavú is vagyok, meg ebben itten szóismétlés se volt.
Én szeretem az ilyen borítókat, ezt már mondtam máskor is, ahol nem egy emberke van rajta, hanem valami szimbolikus dolog, valami motívum a könyvből. Ezt most még nem is volt szívem besuvasztani a polcra, mert akkor csak a gerincét látnám.

Kedvenc idézet(ek):

"– Őrvarázslók? De fura álom! 
– Azt hiszed, hogy alszol? – döbbent meg a férfi. – Nem alszol. 
– De. 
– Nem. 
– Majd pont a saját álmommal fogok erről vitatkozni! Az előbb még az ágyamban feküdtem. 
– A dólényekre! – kiáltott fel döbbenten a másik. – Csak nem csillagfattyú vagy?! 
– Fattyú az anyád!"


"Kósza meglepetten fordult hátra. Aztán rögtön zavarba is jött, ahogy tudatosult benne, hogy Miah’En szeme megrebben. Az ő félmeztelen mellkasa hatott rá így, látszott, hogy erősen próbál nem odanézni. 
Kósza nyelt egyet, a lány a pimaszságánál csak egy dologgal tudta jobban zavarba hozni, az ilyen szende rezdüléseivel. 
– Tényleg nincsenek lovagok? Akkor ki menti meg a gyengéket és védteleneket? 
– Senki – sóhajtott a lány, és esdeklőn megragadta a karját. – Figyelj, segítened kell! Nagy bajban vagyok! 
Pontosan olyan könyörgő szemmel nézett rá, mint az élőholtak támadásakor. Kósza féloldalas mosolya akaratlanul felvillant: 
– Éjjel van, és egy félmeztelen férfival vagy egy szobában. Ez szerintem is kimeríti a baj fogalmát."


Rövid összefoglalás: 
Már csak egy kérdésem van: Apa, randizhatok egy lovaggal? 
Ez a könyv kedvenc lett, eleve fantasy mániás vagyok, szeretem a lovagkort, és akkor most mindez összekeveredik, meg hozzá jön a való világ is. Én mindenkinek ajánlom, főleg azoknak, akik szeretik a fantasyt. 

U.I.: Remélem nem hagytam ki semmit, még kicsit szétszórt vagyok, túlzottan a könyv hatása alatt állok :D. De ha kérdés van, csak tessék, állok rendelkezésetekre :D. 





5 megjegyzés:

  1. Áhhh... ezt én is nagyon imádtam... hatalmasat röhögtem rajta, meg jó volt látni, hogy milyennek láthatnak minket magyarokat a külföldiek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg hogy mit szólnának hozzánk a lovagok :D Aki zavarba jön egy bokától... :D

      Törlés
    2. Halkan jegyzem meg, On Sai magyar író.

      Törlés
    3. Halkan jegyzem meg, tudtam eddig is :D

      Törlés