2016. november 3., csütörtök

Young Adult könyvek és olvasók

Volt egyszer egy kérdőív.
Ezt a kérdőívet azért dobtam össze, hogy mások véleményét is felhasználva hozzak össze egy bejegyzést a YA könyvekről, mert úgy éreztem, a téma már megköveteli, hogy beszéljünk róla.
Ez eddig mind szép és jó, eddigi kérdőíves tapasztalataim alapján arra gondoltam, hogy majd bejön maximum 300 válasz, és az azért már szép arány egy blogos közvélemény kutatáshoz.
Csakhogy a helyzet az, hogy 700 válasznál zártam le az egészet. Kereken.
Csak mert azzal könnyebb dolgozni, egyébként még lett volna fél óra, de már amúgy sem nagyon szállingóztak a válaszok... Ha valakitől mégis elvettem a lehetőséget, akkor azért jövök egy bocsánatkéréssel.

Na de akkor. (Ezek az értelmes mondatok...)
A YA (bár emlegettem így, ez inkább csak billentyűzeten keresztüli nyelvbotlás) nem egészen egy műfaj, inkább kategória. Manapság elég népszerű, és ugyan sokan mondják, hogy az Alkonyat széria indította el, ez így egy az egyben baromság.
YA könyvek már viszonylag régóta vannak, csak nem mindig hívtuk így őket.
Aztán. Van olyan téveszme is, miszerint a Young Adult könyvek egyenlőek az ifjúsági könyvekkel, ami megint csak nem igaz, bár vannak átfedések. Az ifjúsági könyvek elsősorban 10-14 éves korig aktuálisak, a YA könyvek pedig 13 és huszonakárhány között. Itt nincs konkrét határ (bár az ifjúsági könyveknél sincs, az is csak egy amolyan útmutató), inkább az a fontos, hogy az illető mind szellemileg, mind lelkileg mennyire érett, illetve konkrétan milyen könyvről van szó, mert azért ezen a kategórián belül igen széles skálán mozognak az alkotások komolyság és összetettség szempontjából.

Útközben erről még bőven fogok beszélni, de akkor azért nézzük meg a közvélemény kutatás eredményét is.

Az első kérdés az volt, hogy a kérdőívet kitöltő kedves személy milyen idős.
Elég sokan, pontosabban a 700 személyből 307-en (kerekítve 44%) 14 és 17 között van. Őket követik a 18-24 évesek 272 fővel, aztán a 25 év felettiek 85-tel, végül pedig a 11-13 évesek voltak legkevesebben, pontosabban 36-an, ennél fiatalabb vállalkozónk nem volt. Megjegyzem, ez utóbbi egyáltalán nem probléma, sőt, ugyanis biztos vannak kivételek, akik sokkal érettebbek a korosztályuknál, de nagy átlagban ezek a könyvek nem nekik valók.
Szerintem ez az eredmény annyira azért nem meglepő. Én 13 voltam, amikor elkezdtem YA könyveket olvasni, illetve néha a Harry Pottert is ebbe a kategóriába sorolják, de az necces. Mindenesetre én ettől a sorozattól kattantam rá úgy istenigazából az olvasásra, és az még bőven 13 éves korom előtt volt.
Tehát a 14-17 évesek vannak a legtöbben, de azért a 18-24 évesek is szép számmal képviselik magukat. Már az előbb említettem, hogy ez szerintem abszolút ember és könyvfüggő. Milyen a hangulatod, mire vágysz olvasás közben, milyen az adott könyv...
Mert például egy Obszidián féle könyvtől (bocsánat, de ebben lesznek ilyenek) a falat kaparom, és szerintem egy bizonyos kor fölött ezzel nagyon sokan tudnak azonosulni, de egy Éhezők Viadalát nem egy jócskán felnőtt ember is szívesen elolvas. Én például alig bírtam visszaszerezni a saját példányomat kedves édesanyámtól, aztán még én vigasztaltam őt, amikor vége lett. YA és YA könyv között hatalmas lehet a különbség, és azért is gyűlölöm, amikor valaki általánosít.

A második kérdés megint csak nem túl bonyolult: Sokat olvasol?
Ezt szerintem mindenki el tudja dönteni saját maga. Szándékosan nem számokkal kérdeztem, ugyanis mindenkinek mást jelent a sok, mindenkinél mások a körülmények.
563 fő, azaz a kérdőívet kitöltők 80%-a igennel válaszolt, őket követik azok, akik nem sokat, de nem is keveset, tehát olyan közepes mértékben olvasnak. Ők vannak 128-an, a keveset olvasók pedig 8-an. A "nagyon keveset" lehetőséget senki sem választotta.
Szerintem ez egy szép eredmény. Megnyugtatja a lelkemet, hogy vannak még olvasó emberek. Én azon a véleményen vagyok, hogy bizonyos szempontból ebben a világban, ahol szépen lassan elhatalmasodik fölöttünk a technika, majdhogynem mindegy, hogy ki mit olvas, csak olvasson. Nyilván vannak nagyon extrém körülmények, amikor azt mondom, hogy az a könyv az égvilágon semmire nem jó, és tényleg csak árt, de azért ez viszonylag ritka. Az olvasás, ha már mást nem is csinál, de legalább magát az olvasást gyakoroltatja veled, ami egy-két velem egykorú szintjét látva egyáltalán nem probléma. A gondok ott kezdődnek, amikor egy könyv tudat alatt káros gondolatokat ültet el egy olvasóban. Tessék már eltiltani Stephenie Meyert az írástól.
Aki pedig keveset olvas, az is olvas. Lehet, hogy nincs rá ideje, vagy valami hasonló, de az is lehet, hogy mást fontosabbnak tart - ezért pont úgy nem lehet elítélni senkit, mint ahogy azért, ha könyvmoly.

Az általad olvasott könyvek mekkora része YA könyv? 

Itt már jobban megoszlik a nép. 220 személynek majdnem az összes, 184-nek több, mint a fele, 165-nek nagyjából a fele, 107-nek kevesebb, mint a fele, 24 fő pedig csak alig olvas YA-t.
Megint elmondom, hogy mindenki azt olvas, amit akar. Én azt mondom, hogy YA könyvekkel kezdeni az olvasást, nem feltétlenül rossz dolog, sőt. Egyfajta bemelegítés. Utána viszont nem árt továbblépni. Ezzel nem arra akarok kilyukadni, hogy le kell állni az olvasásukkal, hanem arra, hogyha valaki szeret olvasni, akkor annak érdemes mást is a kezébe venni, különben rengeteg dologról marad le. Egy eleve felnőtteknek írt könyvben gyakran több minden van, és nem árt az időben is visszatekintgetni, mert az irodalom kortalan. Rengeteget meg lehet tudni az emberiségről csak abból, ha elolvasol olyan könyveket, amiket más korban írtak. Én a nyelvezetben is szeretek gyönyörködni (mondjuk az egyik osztálytársam konkrétan röhögőgörcsöt kapott, amikor az Odüsszeia nyelvezetéről áradoztam), és nem jó dolog egy területen leragadni, ha olvasásról van szó. Ezt nem azért mondom, hogy bárki felett ítélkezzek, hanem egy tanács.
Személy szerint nem tudom, mikor fogok leállni a YA könyvek olvasásával. Azt is el tudom képzelni, hogy nem állok le, csak egyre kevesebb lesz belőlük a várólistámon. Mert hát Young Adult, de van nem egy kortalan darab ebben a kategóriában.

Szerinted milyen könyveket takar pontosan a YA kifejezés?
Igen Bobo. Passz. (Azért volt egy-kettő válasz, amiről meg tudom tippelni, hogy ki írta. Bobo még a nevét sem volt lusta közölni.)
Annyira nem lep meg, de elég kevés jó válasz érkezett. Illetve nem is ez, hanem inkább arról van szó, hogy sok a téveszme. Leginkább azért, mert ezzel nem nagyon foglalkozunk, csak sok könyvre rávágjuk, hogy Young Adult, aztán le van rendezve.
Fentebb már írtam ezzel kapcsolatban pár dolgot, de még maradt egy-kettő, amiről lehet beszélni.
Először is, elég sokan írtátok, hogy fantasy könyvek, csodás elemek vannak bennük, stb. Ez igazából elég messze áll a valóságtól, mert ugyan sok fantasy YA könyv van, de ugyanúgy akadnak sci-fi és krimi könyvek, ahogyan romantikus és drámai darabok is. Sőt, a helyzet az, hogy nagyjából minden műfajban megtalálhatók.
Aztán: minden, aminek tinédzserek a főszereplői. Ez azért nem igaz, mert nem egy olyan könyv van, aminek tinédzserek, vagy akár kisebb gyerekek a főszereplői, és mégsem sorolhatók ebbe a kategóriába. Abban viszont már van valami, hogy a YA könyveknek szinte mindig fiatalok a főszereplői. Vannak kivételek, de valóban nagyon kevés.
Tulajdonképpen ezeknél a könyveknél (most a jobbakra gondolok) az a lényeg, hogy megvan egy olyan cselekmény, ami még mindenképpen követhető egy 14 éves számára is, ezen kívül van még egy olyan üzenet, ami ennek a korosztálynak szól, és érthető, elgondolkodtató, illetve sokkal erősebb érzelmek. Elvégre ne feledjük: a célközönségben éppen dúlnak az érzelmek, dolgoznak a hormonok. Ez a korosztály minden érzelmet nagyon intenzíven él meg, gyakoriak a hangulatingadozások, épp ezért szívesebben merülnek el egy olyan szereplő gondolataiban, aki szintén ezeket éli meg.
A cselekmény nem lebutított, hanem csak egy kicsit könnyebben feldolgozható (kivéve, amikor mégsem), és a szereplők attól még ugyanolyan jól kidolgozottak, mint egy felnőtteknek szóló regényben. A téma viszont más - olyan dolgok jönnek fel, amik a tizenéveseket és a fiatal felnőtteket foglalkoztatják. És itt nem feltétlenül szerelmi ügyekre kell gondolni, hanem nagyon sokszor bizony eléggé komoly dolgokra, nem egyszer olyanokra, amiken magunktól nem feltétlenül gondolkodnánk el, pedig ilyenkor kéne.
Itt most persze azt festettem le, hogy milyenek az ideális YA könyvek, amikből sajnos kevesebb van, mint a... hát, az elrontottakból, de mostanában azért szaporodnak, és ez elég biztató.
A kedvenc YA könyveim mind adtak nekem valamit. Egy karaktert, akire fel tudok nézni. Egy témát, amin órákat tudok agyalni. Egy helyzetet, ami megmutatja, hogy tulajdonképpen milyen szerencsés is vagyok. Egy üzenetet, amin szintén tudok gondolkodni, és ami hozzáadott valamit a világnézetemhez.
Az utóbbival kapcsolatban nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy az a könyv úgy legyen megírva, úgy közvetítse az üzenetét, hogy az olvasó tudjon dönteni. Mert ebben a korban nagyon, de nagyon könnyű befolyásolni az embereket, és ha egy író - még akkor is, ha csak tudat alatt, és nem is egészen szándékosan - ezzel él vissza, az konkrétan bűn.
Ez igazából kicsit problémás, mert ha belefutsz egy ilyen könyvbe, és nem veszed észre, hogy mi van, akkor már meg is történt a baj. Persze egy huszonévest nem olyan könnyű befolyásolni, sőt, nem egy esetben egy 14 évest sem, de még így is marad bőven olyan ember, akinél ez már nem olyan biztos.
És ilyenkor jönnek a maradandó károsodások. Nem egy elrontott YA sugallja, hogy a nő a férfi alá van rendelve, vagy hogy a méltóság valójában nem is szükséges dolog, nem bízhatsz a szüleidben, stb.


Egy 0-5-ig terjedő skálán, ahol a 0 az "utálok-kal", az 5 pedig az "nagyon szeretek-kel" egyenlő, mennyire szeretsz YA könyveket olvasni?
379 fő, azaz 54% adott egy ötöst, 227 fő egy négyest, 74 fő egy hármast, 11 kettest, 4-en egyest, és 5 személy a nullát választotta.
Nálam ez nagyon könyvfüggő, mert a kategóriában ugyanúgy vannak fantasztikus alkotások, mint borzalmasak. Egy Fallent például nem lehet egy lapon emlegetni egy Hamis herceggel, mert a kettő ég és föld, és míg az egyik szerintem semmilyen pontnak nem felel meg, amit az előző kérdésnél említettem, a másik bőven eleget tesz minden elvárásnak. Lehet velem kötekedni, én igazából mindenki véleményére nyitott vagyok, és senki sem áll szándékomban megsérteni (ettől függetlenül heti egyszer minimum sikerül), nekem így könnyebb szemléltetni, ha hozok példának konkrét könyveket.
Aki nagyon kicsi számot választott, de esetleg annyira mélyen nincs benne a témában, annak tudok ajánlani néhány könyvet. Hamis herceg, Vörös Lázadás, Skorpió vágta, Delírium, A nyertes átka - ha ezeket nem olvastad, hanem inkább olyanokat, mint az Obszidián, a Csitt, csitt, az Alkonyat, stb., és az utóbbiak nem tetszettek, akkor az előbb említettek sokkal nagyobb valószínűséggel fognak. Egészen más kategória.
Ha pedig az előbbiek is megvoltak, és még mindig nem vagy oda a YA könyvekért, akkor ez nagy valószínűséggel nem a te kategóriád, amit szerintem mind meg tudunk érteni.

"A Young Adult könyvek olvasásától még nem lesz valaki könyvmoly." Mennyire értesz egyet ezzel az állítással?
330 fő szerint van benne valami, de nem teljesen igaz, 285-en egyáltalán nem értenek vele egyet, 85-en pedig teljes mértékben igaznak gondolják.
Feltettem egy olyan kérdést, amire én nem tudnék válaszolni. Az én szememben az a könyvmoly, aki teljesen odavan a könyvekért és az olvasásért, és ebben leli örömét. Ha egy bizonyos korban egy bizonyos kategóriában ragadsz le, az még nem feltétlenül rossz, de szerintem az igazi könyvmoly innen tovább tud lépni.
Szóval én leginkább a többséggel értek egyet, mert ha valaki folyamatosan csak YA könyveket olvas, és mondjuk abból sem sokat, akkor nem igazán könyvmoly, mert nem a könyvekért van oda, hanem egy bizonyos kategóriáért. Viszont ha 13-16 évesen marad ezeknél, utána már könyvválasztáskor nem is nagyon tesz különbséget, és csak a témát, a fülszöveget nézi, akkor még lehet könyvmoly.

Szerinted lehet egy mai YA könyv szépirodalmi alkotás?
367 fő szerint igen, 283 esetben igen, de csak extrém esetben, 49 válaszoló szerint egyáltalán nem lehet, egy ember pedig átugrotta a kérdést. 
Én azon a véleményen vagyok, hogy ez nem attól függ, hogy egy könyv YA, vagy sem. Tény, hogy ebben a kategóriában gyakoriak az igénytelen darabok, de az utóbbi időben látszik, hogy elindultak a fejlődés útján. Jelenleg egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány YA könyv érdemelné ki ezt a címet, de szerintem lehetséges. Gondoljunk csak bele, hogy olyan könyvek, amiket most szépirodalmi alkotásnak nevezünk, hogyan kezdhették. 
Ez egyébként is egy olyan téma, ami piszkálja a csőröm. Szerintem elég sértő, hogy vannak a szépirodalmi alkotások, meg van a ponyva, és viszont látásra. Teljesen olyan, mint általánosban a matekcsoportok: egyszer eldöntik, hogy ez a csoport okos, az meg hülye, és le van zárva az ügy, ennyi volt. Nagyon sok könyvnek vannak hatalmas értékei, amiket figyelembe sem veszünk. Általánosítás. Mert kell az nekünk. 

Ha szereted ezt a műfajt, miért?
"Azért szeretem, mert nagyon jó témákat tudok bennük találni, valamint teljes mértékben le tudják kötni a figyelmemet."

"POGÁCSA"

"A lelki hangvétele miatt"

"Minden könyv kicsit rólam is szól. A szereplők nagyrészt velem egykorúak, gyakran hasonló élethelyzetekbe kerülnek, mint én. A könyvek olvasásával egy kicsit más nézőpontból látom a saját életemet is, elgondolkodtatnak a történetek, és sokszor a döntéshozásban is segítenek."

"Alapvetően nehéz megfogalmazni, mit érzek a YA iránt, mert bizonyos esetekben sajnos egyet tudok érteni a kritikákkal, viszont szép számmal akadnak pozitív kivételek is. Igazság szerint nem vagyok benne biztos, hogy lehet-e ezt műfajnak nevezni, talán inkább a zsáner szót használnám, bár még azzal is óvatosan bánnék. A YA-k elég széles skálán mozognak a fantasy alapokra épülőtől a disztópikuson át a teljesen valósághű világban játszódókig. Én magam elsősorban a misztikusabbaknak vagy a disztópikusoknak vagyok rajongója, de olvasok mást is, illetőleg ezek is okoztak már csalódást. Alapvetően, amit én keresek egy könyvben, az valamiféle mélyebb tartalom, jelentésréteg, üzenet, vagy nevezzük bárhogy. Nem minden YA tud ilyet felmutatni (legalábbis az én olvasatomban), de nagyon sok igen, és én ezeket szeretem."

Tegnap délután óta olvasom a válaszokat, és nyilván nem fogom mindet bemásolni, de azért kiemelnék párat.
Bocsánat, a második nem azért van ott, mert értelmes, csak meg tudnám tippelni, hogy ki írta, és sikerült megnevettetnie, mikor már majdnem kifolyt a szemem.
"Jó témákat tudok bennük találni". Pontosan. A fiatalok nagyon, de nagyon gyakran érzik úgy, hogy őket aztán senki sem érti meg, senkit sem foglalkoztat az, ami őket. Egy könyvben megtalálhatjuk azt, amit sehol máshol, és valószínűleg ezért kezdünk el kötődni hozzájuk. A harmadik válasz, amit kiemeltem, szorosan ehhez kapcsolódik, szintúgy a negyedik.
Az ötödik válasz pedig egyszerűen csak nagyon tetszett. Igen, ez valóban nem egészen egy műfaj, inkább kategória, és én pont úgy tudok haragudni egy-egy YA könyvre, mint bárki más (sőt, még jobban is), de ott van a szerethető oldala. És igenis gyakran van ezekben a könyvekben mélyebb tartalom, az más kérdés, hogy nem a legtöbben, de azért viszonylag sokban.
Engem meglepett, de sokan írtátok, hogy azért, mert "kikapcsol".
Na, megvilágosodtam.
Máris értem, hogy miért van az Obszidiánnak és a Csitt, csittnek meg hasonlóknak annyi rajongója.
Nehogy sértésnek vegyétek, mert nem az.
Az az igazság, hogy én sosem akartam még kikapcsolni olvasás közben, pont hogy szeretem beleélni magam és gondolkodni. A cselekményen, a karaktereken, mit miért csinálnak, mit fognak még tenni, az üzeneten... Ezért unom halálra magam a sablonsztorikon. És sablonsztorin nem azt értem, amiknek hasonló a felépítése, mert ettől is hülyét kapok.
Ha úgy vesszük, akkor minden egyes könyv és film egy darab sablonra épül. A lényeg az, hogy mi van ezen a sablonok kívül. Igen, a YA könyveknél nagyon gyakran előfordul, hogy semmi, de az nem jelenti azt, hogy ez a "sablon" már önmagában is rossz. Csak legyen valami, ami köré épül, egyedi és szerethető.
Visszatérve a "kikapcsol" témára, ez elég sok mindent megmagyaráz. Mostantól nem felejtem el, hogy bizonyos könyveket nekik ajánljak.
Ma is tanultunk valamit.


Ha nem szereted ezt a műfajt, miért?
"Lentebb. Alkonyat. De csakis a te kedvedért. Csókoltatlak. ♥"
Te kis bátor.

"Régebben nagyon szerettem, de lehet azért mert idősebb lettem, vagy csak mert már sok ilyen könyvet olvastam de túl kiszámíthatónak és néha nagyon idegesítőnek tartom hogy minden könyv szinte már ugyan arról szól, persze vannak kivételek."

"Ha átmegy szappanoperába akkor kifejezetten utálom."

"Nem igazán kedvelem, mert eddig sajnos nagyon kevesen alkottak benne igazán eredeti, értékkel bíró darabot. Ami, tekintve a célközönség korból adódó befolyásolhatóságát, nem egy pozitív dolog."

"Minden műfajnak vannak remekei és szégyenei. A YA-nál ez kb. 50-50%-ban oszlik meg. Tény, hogy YA regényt minden iskolát végzett állampolgár képes írni. Ettől függetlenül ezek nem lesznek jók."

Az elsőért köszönet. Én is csókoltatlak.
Valljuk be: ebben a kategóriában valóban több a borzalmas alkotás, mint a nagyon jó, persze, nem csak a két véglet létezik.
Az valóban nagy probléma, hogy túl sok az egyforma könyv, legalábbis szerintem. Ezekre tudok a legjobban kiakadni, mert egy kívülálló általában ezek alapján ítéli meg az összes többit is. A túldramatizálás szintén probléma, mert az egy dolog, ha az író figyelembe veszi a fiatalok tomboló hormonjait, az meg megint egy másik, ha az egyik kedves válaszoló szavaival élve átmegy szappanoperába. A legtöbb problémát azért meg tudtam érteni, mert hát ezek létező problémák, és attól még, hogy nem veszünk róluk tudomást, nem fognak eltűnni.
Én úgy gondolom, hogy sok könyvben azért ott van a jóindulat, és sokszor a minőség is. A YA céljai nekem nagyon is tetszenek, az más kérdés, hogy sok "író" nem vesz róluk tudomást.

A válaszlehetőséget között felsorolok három könyvet. Melyiket olvasnád el legszívesebben?
532-en egy Vörös Pöttyös könyvet, 129-en egy Dream válogatásos könyvet, 39-en pedig egy Agave kiadósat.
Ezzel leginkább csak a YA könyvekkel is foglalkozó kiadók népszerűségét akartam felmérni, és valami ilyesmi eredményre számítottam. Egyértelműen a Könyvmolyképző kiadó vezet, de azért a Maximnak is vannak hűséges vásárlói. Megmondom őszintén, ez az egész szerintem csak a marketingről szól. Mindegyik kiadónál lehet találni gyöngyszemeket és borzalmas könyveket is. Engem igazából nagyon ritkán érdekel a kiadó. A kívánságlistámra sok szempont alapján kerülnek fel könyvek - vagy azért, mert valahogy összeakadtam velük, és tetszik a fülszöveg, vagy azért, mert valaki nagyon ajánlotta, vagy mert rengetegen imádják, és elkezd érdekelni, hogy mégis miért (javarészt az ilyen könyvekből lesznek az idegösszeomlások). De előfordul, hogy mászkálok a könyvesboltban vagy a könyvtárban, és teljesen random belelapozok könyvekbe.

Szerinted léteznek "divat könyvek"?
635 szerint igen, 65 szerint nem, szerintem pedig nincs ennél nagyobb hülyeség, de igen keményen ott vannak mindenhol. Egyszer egy osztálytársam közölte velem, hogy azért olvas csak Vörös Pöttyös könyveket, mert ha ideállít valami ismeretlen írós, nem túl népszerű könyvvel, az gáz.
Kedvem lett volna lekeverni neki egyet a könyvvel, ami épp a kezében volt.
Sajnos mindig vannak könyvek, amik épp divatosak, akármennyire értelmetlen ez az egész. Teszem hozzá, szerintem ruhák esetében sem kellene léteznie a divatnak, de még mindig inkább ott, mint könyveknél. A könyvnél nem számít, hogy ismert-e az író, vagy hogy ki adta ki, amennyiben jó. Ha neked tetszik, akkor olvasd, és nem foglalkozz semmi mással.

Az alábbi könyvek közül melyiket olvasnád el legszívesebben? (Nem baj, ha már olvastad.)
Jennifer L. Armentrout - Obszidián - 271 fő
J.K. Rowling - Harry Potter és a bölcsek köve - 126 fő
Jane Austen - Büszkeség és balítélet - 112 fő
Suzanne Collins - Az Éhezők Viadala - 92 fő
J.R.R. Tolkien - A Hobbit - 46 fő
Stephenie Meyer - Alkonyat - 46 fő
Jókai Mór - Az aranyember - 7 fő
Megint feltettem egy olyan kérdést, amire nem tudnék válaszolni. A kíváncsiság beszélt belőlem.
Az eredmény egyébként meglepett, nem gondoltam volna, hogy az Obszidián lesz az első, azt meg pláne nem, hogy így el fog húzni.
Hogy a Hobbit és Az aranyember ennyire lemaradt, azért vérzik a szívem, attól meg főleg, hogy ugyanannyian választották az előbbit, mint az Alkonyatot. Meglep, hogy az Éhezők Viadala ennyire népszerűtlen, de annak örülök, hogy a Büszkeség és balítélet azért kapott szavazatot.
Összesen ennyi értelmet bírok kierőszakolni magamból, mert még mindig sokkos állapotban vagyok az Obszidián miatt.
Most halálosan komolyan kérdezem: Miért? Mi van benne, amit ennyire lehet szeretni? Kezdem úgy érezni, hogy amikor olvastam, elsiklottam valami felett.
Vagy nem is ugyanarról a könyvről beszélünk.

És végül, számít neked, hogy egy könyv mikor íródott?
494 kitöltőnek nem, 206-nak igen.
Olyan szempontból szerintem fontos lehet, hogy ha a jelenkor problémáival akarsz foglalkozni, akkor nyilván olyan könyvet kell választani, amit mostanában írtak. Ha viszont egy másik kor érdekel, akkor nem azt kell a kezedbe venni, ami idén jelent meg.
Hogyha viszont csak olvasni akarok, és semmi ilyen célom nincs, egyszerűen a sztori izgat, akkor nem igazán érdekel, hogy mit mikor adtak ki.
Ajánlom mindenkinek, hogy néha olvasáskor feledkezzen el az évszámokról.



Nos, remélem, senki lelki világát nem rongáltam meg, és nem hagytam ki semmilyen fontosabb témát a YA könyvekkel kapcsolatban. Nekem ezek sokat jelentenek, és azért tartom fontosnak, hogy beszéljek róluk (nem véletlen, hogy a blogon főleg YA könyvekről írok), mert ez a világ most kezd kiteljesedni, és jól tudnak jönni a visszajelzések. Nyilván nem fogom egyedül megváltoztatni a világot, de minél több embert ösztönzök a saját véleménye kialakítására és kimondására, annál jobb.

Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki időt szánt a kérdőív kitöltésére, remélem, ezek után sem tűnik időpazarlásnak!





4 megjegyzés:

  1. Ez érdekes volt. :) Egyébként én is kitöltöttem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, nem érzed úgy, hogy értelmetlen volt, köszönöm ;)

      Törlés
  2. Szia!
    Láttam a kérdőívedet, de nem töltöttem ki, mert nem igazán tudom, mi számít YAnak. Most már képben vagyok, szóval köszi <3
    Nagyon érdekesek voltak a válaszok, főleg annál, ahol ki kellett választani, melyiket olvasnák el. Hát... Ne kövezzen meg senki, nem rosszindulatból mondom, de szetintem szégyen, hogy az Obszidiant többen választották, mint a Harry Pottert, a Hobbitot vagy a Büszkeség és balítéletet. (Bár az utóbbit megértem. Én speciel imádom, de Jane Azsten stílusa ugyanúgy sok lehet egyeseknek, mint pl. Jókaié.) Én az Obszidiánból egy fejezetet olvastam, de felületesnek találtam, sok volt a párbeszéd, a stílus pedig untatott. Ez persze magánvélemény. Na de... Tolkien egy zseni, A hobbit pedig még csak nem is olyan terjengős, mint a Gyűrűk ura trilógia... A Harry Potter is könnyű olvasmány, de mennyivel igényesebb, mint az Obszidián! Ezen egy kicsit kiakadtam. Egyébként nagyon tetszett a bejegyzés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is kiakadtam, csak már feleslegesnek tartom, hogy sokat beszéljek róla, mert elég ha éreztetem, hogy nem értek vele egyet, a legtöbben már tudják is, hogy nem érdemes ezzel kapcsolatban velem vitázni :D
      Igazából az Obszidián "ereje" abban rejlik, hogy nagyon könnyű, egyszerű, és kissé lebutított olvasmány, ezért aki teljesen ki akar kapcsolni, vagy csak szimplán nem olvas sokat, az is meg tud vele birkózni.

      Törlés