2016. december 3., szombat

Pokoli szerkezetek vagy A végzet ereklyéi?

Szerettem volna minden Árnyvadász könyvről véleményt írni, de aztán elvetettem ezt az ötletet. Úgy éreztem, egyrészt nem tudnék spoiler mentesen írni, azt meg nem akartam, másrészt nem tudnám visszaadni azt az érzést, amit ezek a könyvek váltottak ki bennem, akárhányszor és akárhogyan is dicsérném őket.
Szóval ez elmarad, viszont úgy döntöttem, hozok helyette egy ilyen bejegyzést.
Akárhányszor beszélek rajongókkal, ha feljön a téma, hogy a TID vagy a TMI a jobb, akkor mindenki választ - és mindig kiszámíthatatlan, hogy ki melyiket. Az is már szinte kötelező mondat, hogy "de csak egy picit szeretem jobban, és szerintem azért is, mert ezt olvastam először". Nekem is megvan erről a magam véleménye; mégpedig az, hogy én a Pokoli szerkezeteteket szeretem jobban. És ebben a bejegyzésben ezt szeretném egy kicsit kifejteni.

Néhány pontban összehasonlítottam a kettőt, és minden pont végén megállapítottam, hogy nekem melyik sorozat a nyerő egyes területeken. Kihangsúlyoznám, hogy ez az én személyes véleményem, sokszor érzelmi alapja van a döntéseimnek tehát nem kell tényként közölni mindent és megsértődni, mert nem az a célom, hogy bántsak valakit.

1. A cselekmény
Talán ez a legnehezebb kérdés, főleg, mivel a Végzet ereklyéinek kétszer annyi ideje van kifejteni az eseményeket, mint a Pokoli szerkezeteknek. Ebből következhetne logikusan, hogy több minden is történik, és talán így is van, de ettől függetlenül a kettő ugyanolyan eseménydús. A Végzet ereklyéiben van egy töréspont, ahol egyértelműen látszik, hogy Cassandra Clare itt egyszer már le akarta zárni, csak aztán változott a terv. A Pokoli szerkezetekben ilyen töréspont nincs, szépen egyben van a szerkezete.
Ettől függetlenül ez a kör szerintem döntetlen, mert bár volt egy-két idegrohamom a Végzet Ereklyéi cselekménye miatt, többször fordult elő az, hogy nem lehetett kitépni a kezemből a könyvet, amit épp olvastam.
TMI: 1
TID: 1

2. Szerelmi szál
Tény, hogy az összes Árnyvadászos könyvben főszerepet játszik a szerelmi szál. Most mondhatnám, hogy ez már csak ilyen YA vonás, de inkább nem mondom, mert végül is nem minden esetben igaz.
A lényeg, hogy jelen esetben mindkét sorozat nagy hangsúlyt fektet főszereplőnk szerelmi életére.
A Végzet ereklyéiben ezzel a résszel nem mindig voltam kibékülve. Ez a testvér-nem testvér mizéria sokszor már idegesítő, és feleslegesen elnyújtottnak tűnik. A harmadik rész végétől kezdve javul a helyzet és a legvégén már élveztem olvasni Clary és Jace kapcsolatát, de azért nehezen indult el.
Ellenben a Pokoli szerkezetek bemutatja az egyik legfájóbb és legjobban megírt szerelmi háromszögét, amit valaha olvastam. Nem az áll a középpontban, hogy a főszereplő lány nem tudja eldönteni, két tökéletes pasi közül melyiket válassza, hanem az, hogy ők hárman, együtt hogyan birkóznak meg a helyzettel. Tessa igazából elég hamar rájön, hogy ő és Will egy páros kellene hogy legyenek, de a körülmények közbeszólnak. Ráadásul szerintem az is sokat számít, hogy míg a Végzet ereklyéiben a szerelmi szálat szinte csak Clary szemszögéből látjuk, addig a Pokoli szerkezetekben Clare Will-t is hagyja érvényesülni.
Szóval, ezt a kört nálam egyértelműen a Pokoli szerkezetek nyerte.
TID: 1
TMI: 0

3. A világ
Ugyanarról a világról beszélünk, és mégsem. Az addig stimmel, hogy mindkettő az árnyvilágban játszódik, de korban igen nagy különbségek vannak, és ez itt is erősen látszik. Az idő előrehaladtával nem csak a mondénok technikája fejlődik, hanem valamelyest az Árnyvadászoké is, még ha nem is olyan tempóban. A szokásaik ugyan örökké élnek, de itt is láthatunk egy kis változatosságot. Én a Pokoli szerkezeteken keresztül ismerkedtem meg ezzel az univerzummal, és igazából ha csak ezt a részét nézzük (tehát hogy mik élnek itt, és hogyan), akkor a Végzet ereklyéi olvasása közben sem csalódtam.
TID: 1
TMI: 1

4. A kor és a helyszín
Ez az a pont, ami abszolút személyes, de hát ez már csak egy ilyen bejegyzés. Szerintem mindenki el tudja gondolni, hogy neki melyik időpont és helyszín tetszik jobban.
Én itt a Pokoli szerkezetekre szavazok, mert Az Egyesült Államokért egyáltalán nem vagyok oda, Angliát viszont nagyon szeretem. Túl sok személyes tapasztalatom persze nincs, inkább azt mondom, hogy az Egyesült Királyság szimpatikusabb.
A viktoriánus kor pedig nálam mindent visz. Ahhoz, hogy én egy könyvet úgy istenigazából tudjak élvezni az kell, hogy
a, legyen benne valami természetfeletti, vagy valami más extrém dolog
b, ne abban a korban játszódjon, amiben én is élek, mert köszönöm szépen, abból elég ennyi.
Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy könyvre egyik sem igaz, mégis élvezem olvasni. Ez van, én már csak ilyen vagyok.
A Pokoli szerkezetekre pedig mindkettő érvényesül. Számomra a legjobb kort és helyszínt választotta, tehát itt én neki adom a pontot.
TID: 1
TMI: 0

5. A női főszereplő
Mindkét sorozat középpontjában egy-egy fiatal lány áll, és itt már lényeges különbségek tűnnek fel. Lehet ezért utálni, de szerintem Clary karaktere nem sikerült elég jól. Az utolsó három részben már tűrhető - de még mindig nem elég jó egy főszereplőhöz -, viszont az első háromban én néha a falat kapartam tőle. Egyszerűen nincs benne semmi extra, a jelleme nem megy sehova. Megtudja, hogy létezik az árnyvilág, és nagyjából be is illeszkedik, de ennyi, és nem több. Később már felnőttebb lesz, de az első három rész ez nem jön össze.
Tessa viszont szerintem tökéletesen megfelel főhősnek. Amikor belecsöppen ebbe a világba, naiv, önállótlan és elveszett, de ez már az első részben megváltozik. Tessa rá van kényszerítve arra, hogy éretté váljon, és helyt is áll. Igen, neki is vannak rosszabb pillanatai, de ezeket elnyomják a jók, egy szép jellemfejlődést produkál, és sokkal erősebb a személyisége, mint Claryé.
TID: 1
TMI: 0

6. A férfi főszereplő
Na most ugrik a majom a vízbe (ez amúgy egy értelmetlen mondás, mert a majom nyugodtan beugorhat í vízbe, attól még nem billen ki a Föld a helyéről). Az alapvető különbség abból fakad, hogy bár a Pokoli szerkezetek csak fele olyan hosszú, mint A végzet ereklyéi, Will Herondale-t mégis jobban ismerjük, mint Jacet. Jace nagyon kevés szemszöget kap, gyakorlatilag Simon sokkal inkább főszereplő, mint ő. Will fejébe gyakran belelátunk (viszonylag), és a végére egy kerek egész képet kapunk a személyiségéről. Nem azt mondom, hogy akkor Jace kidolgozatlan és kész, mert nem az. Egyszerűen csak többet kellett volna hagyni érvényesülni, mert elvileg kulcsfigura. Félreértés ne essék, én mindkettőjüket szeretem - bár egyértelműen Will felé húz a szívem -, de gyakran éreztem úgy, hogy Cassandra Clare Jace esetében nem jön ki elég jól a saját karakterével.
TID: 1
TMI: 0

7. Fő gonosz 
Ezek tipikusan azok a szériák, ahol ott egy fő gonosz, egy konkrét arc, ami ellen harcolni lehet. Én általában teljesen odáig vagyok a jól kidolgozott fő gonoszokért, ez egy olyan elcsépelt elem, amivel az égvilágon semmi bajom, sőt. Ha jól összerakott a gonosz, akkor onnantól nem érdekel, mennyire klisé ez az alapfelállás.
Mortmain jó, de nem eléggé. Valaki, akinek valamiért valami gondja van az Árnyvadászokkal, és népirtást akar - van ez így. Láttuk már egy párszor, és bár a könyvek így is jók, egy remek gonosszal lehettek volna még jobbak.
A végzet ereklyéi Valentine-os részével is hasonló a helyzet, viszont amikor bejön Sebestian, máris sokat javul a helyzet. Megismerjük, sok gondolatát meg is értjük, emellett egy jól felépített karakter, aki távol áll a két-dimenziótól.
TID: 0
TMI: 1

8. Mellékszereplők 
Ez az a pont, ami nálam abszolút egyenlő. Mindkettőben vannak erős és kevésbé erős mellékszereplők, A végzet ereklyéinek talán mindkettőből egy kicsit több, mivel hat könyv alatt volt ideje gyűjtögetni. Sőt, ebben néhány mellékszereplő szebben fel lett építve, mint a főszereplők. Amit sajnálok, hogy minden egyes karakter történetének szerelmi szálnak kellet lennie. A Pokoli szerkezetekben ez nincs jelen ennyire erőteljesen (de azért jelen van), de annak meg más hibái vannak.
TID: 1
TMI: 1

Összesen: 
TID: 7
TMI: 4
Ezek alapján nálam a Pokoli szerkezetek a befutó. Sokszor gondoltam rá, hogy talán tényleg csak azért, mert azzal találkoztam először, de párszor már végigmentem ezeken a pontokon, és rájöttem, hogy itt egy kicsit többről van szó. Ismétlem, ez személyes, mindenki azt gondol, ami neki jól esik. Tisztában vagyok mindkét sorozat hibáival, ennek ellenére nagyon szeretem őket, még ha nem is egyforma mértékben. Íme az élő bizonyíték, hogy nekem sem csak a tökéletes felel meg. :D


4 megjegyzés:

  1. Egyértelműűűűűűű
    Mondjuk még csak az első három részt olvastam a Végzet Ereklyéiből, mert nekem annyi bőven elég volt. Majd egyszerű újra a kezembe veszem... már ha lesz hozzá türelmem, ami kétséges, mert... na, érted. Nyivákoltam neked eleget erről.
    Szóval WILL HERONDALE ISZ MÁJ LÁJF <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyelj, onnantól jobb. :D Már nincs ez a testvér-nem testvér hiszti. :D
      De azért Will egy fogalom. Nyilván más. :D

      Törlés
  2. Bár most újra a Párválasztónak estem volna... De talán ideje lenne folytatni a TMI-t, és jöjjön tehát a Hamuváros! :D Btw. a TID-t olvastam korábban, de majd azt is újra. Míg a TMI-ből csak az elsőt kétszer. Egyszer, mikor kijött a film (Jamie CB <3), aztán mikor eldöntöttem, hogy kiolvasom a sorozatot, de azt nem lehet az első nélkül :D
    Szóval, azt hiszem, Kiera Cass egy picit visszamegy a polcra. :D :)

    Pusszancs..
    Barby

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen-igen Jamie *-*
      Nekem mondhatnak akármit, ezerszer jobb Jace, mint amit a sorozatban művelnek (Blair, fordulj el).
      Egyébként nekem TID után a Csontváros kimondottan csalódás volt, de hál' istennek javult a helyzet :'D

      Törlés